سبک زندگی, مراقبت و سلامتی

جوراب واریس، یک داروی پوشیدنی

جوراب واریس

جوراب واریس، یک داروی پوشیدنی

واریس یک بیماری شایع عروقی است که حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد جمعیت را مبتلا می‌کند. بیماری واریس، به‌صورت رگ‌های دراز، گشاد‌شده و پر‌پیچ‌و‌خم، بیشتر در اندام تحتانی افراد، دیده می‌شود. استفاده از جوراب واریس سبب کاهش علائم و جلوگیری از پیشرفت روند بیماری واریسی می‌شود. این جوراب از انسداد جریان خون و ایجاد و پیشرفت واریس جلوگیری می‌کند.

 

درباره واریس و درمان آن چه می دانید؟

بیشترین میزان شروع بیماری واریس، در زنان بین سن ۴۰ الی ۴۹ سالگی دیده شده است. فرایند واریس شدن سیاهرگ‌ها، با افزایش سن، فشار وزن ناشی از ایستادن و بی حرکتی طولانی، عوامل ژنتیکی، بیماری‌های رگ‌های خونی، تجمع مایعات در بدن و بارداری بدتر می‌شود. گاهی این اختلال کار سیاهرگ‌ها، به ورم کردن پاها، احساس درد و خستگی عضلانی، تغییر رنگ پوست یا حتی زخم‌های پوستی منجر می شود. در افرادی که رگ‌های واریسی دارند و دچار عارضه جدی نیستند، می‌توان با اقدامات ساده‌ای از جمله ورزش مرتب، محدود کردن مصرف نمک، بالا بردن پا به طور منظم و پوشیدن جوراب کمک کرد.

واریس

 

کاربرد جوراب های واریس

برای بهبود افراد واریسی، پوشیدن جوراب مخصوص، یکی از راه‌های پیش‌گیرنده از روند سرعت بیماری است. جوراب‌های واریسی، بخش پایینی پا را به شیوه‌ای تدریجی می‌فشارند و به بازگشت خون به بالا به سمت قلب کمک می‌کنند. این جوراب استاندارد، فشار مشخصی را از ناحیه مچ پا تا بالای کشاله ران وارد می‌کند. این فشار از مچ به سمت بالای پا به‌صورت تدریجی کم می‌شود. کاهش تدریجی فشار در طول پا باعث بهبود جریان خون سیاهرگی از پا به سمت قلب می‌شود. مکانیزم اثر جوراب واریسی به‌صورتی است که به آن‌ها جوراب فشاری هم گفته می‌شود.

از کاربرد‌ جورابهای واریس، این موارد را می‌توان برشمرد:

۱. کنترل انواع نارسایی عروق، مثل زخم واریس و اگزمای وریدی
۲. بیماران در مراحل حاد لخته خون در پا و عروق عمقی
۳. در نارسایی لنفاوی در پا
۴. در بیماران با لخته خون سطحی
۵. در ورم لنفاوی
۶. در بیماران حالت استراحت مطلق به خاطر جراحی و غیره
۷. در سندروم پس از لخته شامل تورم درد ساق پا

بیماری واریس

چه کسانی باید جوراب واریس بپوشند؟

استفاده از جورابهای واریسی، بسته به میزان تورم و پادرد به افراد توصیه می‌شود. موارد مختلف کاربرد جوراب‌های واریس را بررسی می‌کنیم:

جلوگیری از پیشرفت واریس

مهمترین کاربرد جوراب در مراحل مختلف بیماری واریس است که برای پیشگیری، به جهت درمانی و برای مدت کوتاهی بعد از جراحی یا لیزر درمانی هم استفاده می‌شود. افراد واریسی، بهتر است صبح‌ها، پیش از بلند شدن از رختخواب و شروع کار‌های روزمره، جوراب را بپوشند و تا زمانی که فعالیت ایستاده و یا در حالت پشت‌میز‌نشینی دارند، از جوراب استفاده نمایند.

جوراب واریس بارداری

استفاده از جوراب واریس در بارداری

با توجه به تغییرات هورمونی و وزن خانم‌های باردار، برای کاهش احساس سنگینی، درد پا و جلوگیری از تشدید تورم پا، پوشیدن این محصول، در طول روز، به خانم‌های باردار توصیه می‌شود.

 

جوراب واریسی ضد آمبولی بعد از عمل جراحی

در جراحی‌های سخت مانند عمل تعویض مفاصل، عمل جراحی قلب، هیسترکتومی، پزشکان جوراب‌های ضد آمبولی را برای پیشگیری از لخته شدن خون در پا توصیه می‌کنند. جورابهای واریسی ضد آمبولی در دوره نقاهت بعد از عمل جراحی تمام وقت پوشیده می‌شود. جوراب واریس در بیماران مبتلا به لخته خون در پا با ایجاد فشار مناسب و بهبود جریان خون به کاهش ورم پا کمک می کند.

 

جوراب واریس بعد از سزارین

پس از زایمان، خطر لخته شدن خون در مادران وجود دارد. بنابراین هر اقدامی که بتواند به پیشگیری از این مشکل کمک کند، توصیه می‌شود. با توجه به شرایط مادر و اذیت جای بخیه و مسئولیت‌های نوزاد، ممکن است مادر از تحرک کافی بدنی برخوردار نباشد. همچنین نخوردن مایعات کافی و تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی در بدن مادر، خطر بروز لخته خون در بارداری و در دوره بعد از سزارین بیشتر می‌شود. به این جهت متخصصان به مادران، به‌خصوص در سن بالای ۴۵ سال و مادران با وزن بالا توصیه به استفاده از جورابهای واریس می‌کنند.

 

مشخصات یک جوراب واریس خوب

یک جوراب طبی واریس، در عین این‌که جواب‌گوی مشکلات بیمار است، باید  مشخصات جوراب مناسب و با کیفیت را داشته باشد. مشخصات یک جوراب واریس مناسب عبارت از موارد زیر است:
-تحریک پوستی ندهد
-پا در جوراب عرق نکند
-خیلی ضخیم نباشد
-ضد حساسیت باشد
-سایزبندی آن دقیق باشد
-طول عمر و دوام کافی داشته باشد.
-دوخت جورابهای واریس باید بدون درز و مسطح باشد.

وجود درز یا برجستگی، باعث تحریک پوست می‌شود. این نوع جوراب باید به گونه‌ای قابل تنفس باشد و اجازه فرار رطوبت را بدهد. در غیر این صورت ایجاد خارش نموده و در طول زمان بوی نامطبوعی تولید خواهد کرد.

 

چه مدت جوراب  واریس را بپوشیم؟

معمولا درد واریس پا در شب زیاد می‌شود. رگ‌های وریدی بیرون می‌زنند و متورم می شوند؛ اما نمی‌توان گفت هر دردی در پا نشان دهنده واریس پا است. اگر دچار مشکل واریس شده‌اید، در طول ساعاتی که فعالیت یکنواخت نشسته یا ایستاده دارید جوراب بپوشید. بهترین زمان برای پوشیدن جورابهای واریس، صبح‌ها قبل از شروع کار روزانه است. لازم نیست جورابهای واریس را هنگام خواب و در حالت درازکش بپوشید. جوراب ضد واریس در کاهش خستگی و درد عضلانی بعد از ورزش نیز موثر نشان داده شده است.

عوارض جوراب واریس

برای حفظ قوام و عمر جورابهای واریس در بافت آن از الیاف مصنوعی خاصی استفاده می‌شود. وجود این الیاف مصنوعی در جورابهای واریس، مهم‌ترین علت ایجاد خارش در استفاده‌کنندگان است چ. بعد از استفاده از جوراب، پا‌ها را با آب ولرم شستشو داده و خشک نمایید. در صورت خارش شدید، با کف دست پا‌ها را با ملایمت ماساژ دهید. خارش به مرور برطرف خواهد شد. بیمارانی که دچار اختلال حس پوستی هستند مانند مبتلایان به دیابت پیشرفته، بهتر است در پوشیدن جورابهای واریس، با مشورت پزشک متخصص مشورت کنند.

 

جوراب واریس، پیشرفت بیماری را کند می کند

استفاده از جورابهای واریسی باعث می‌شود برخی از علائم بیماری واریز بهبود یابد. جوراب‌های واریسی با اعمال فشار‌های مختلف، به عملکرد گردش خون در پا کمک می‌کنند و مانع از تورم پا‌ها در مچ می‌شوند. این جوراب‌ها، با ایجاد فشار به آرامی باعث حرکت خون به بالا به سمت قلب می شوند. کاهش درد در ساق پا، کاهش تورم در پا‌ها و جلوگیری از لخته شدن خون از دیگر فواید جورابهای واریس است.

 

نظر شما!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *